Min resa, del 2 - Koh Samet

Här kommer info om den andra anhalten på på vår resa - Koh Samet.


Koh Samet är en liten ö relativt nära Bangkok (ca 3 timmar med bil). Även här bodde vi nästan längst norrut på den största stranden, Hat Sai Kaew Beach, på ett hotell som heter Saikaew beach resort. Hotellet var stort och väldigt fint men saknade det vi gillade allra bäst med hotellet på Koh Chang - en stor pool nära havet. Hotellet består av 2-våningsbyggnader med dubbelrum (mellanfina rum) runt en pool (där bodde vi), lite finare hotellrum som ligger närmare stranden och som har en egen pool & så finns det ett bungalowområde som ligger längst bort från stranden. Vi gillade vårat rum, det var inte så stort men fint och mysigt och med ett enormt badrum, hehe. Frukosten var bra och satt man längst ut på serveringen så hade man fin utsikt över havet. Det bodde många svenskar på detta hotell, främst barnfamiljer. Hotellet ligger några minuters gångväg ifrån "stora gatan" där det ligger 7eleven, restauranger & barer och även lite shopping. Vi åt aldrig middag på hotellet och vi åt bara lunch där en gång, men jag upplevde att maten på hotellet var onödigt dyr. Även på detta hotell fanns det gratis, trådlöst internet på rummet vilket är tummen upp. Vi gillade i alla fall hotellet men det kändes inte lika mysigt som det på Koh Chang. Om man bara åker ner har jag ingen aning om vad det kostar att bo på vårat hotell men det är förmodligen inte ett av de billigare alternativen.


Rum & balkongen.

Utsikt från vår balkong.

Vid frukosten.


Samma sak här - vet inte om det beror på vilken tid på året man är där, men vi tyckte det var alldeles för mycket folk på denna lilla ö. Sen känns det också mer överbefolkat när det är fullt med solstolar på hela stranden. Stranden vi bodde vid var fantastiskt fin men tyvärr så syntes det knappt på grund av alla solstolar & människor. Det kom även speedboats med turister och la till under dagarna och de låg sedan kvar fram till 3-tiden, vilket gjorde att på många ställen på stranden så var det fullt med båtar. Utanför vårat hotell hade de dock lagt ut linor i vattnet vilket gjorde att de inte kunde lägga till vid oss vilket var toppen, man kunde bada ostört. Havet här var i alla fall mycket "finare" än vid Koh Chang - turkost & klart vatten, underbart! Vi bodde ju långt norrut på denna strand och även här sägs det att denna del är lugnare och finare än resten av stranden & jag är väl benägen att hålla med.


Vår strand! Vit sand & underbart vatten.



Koh Samet är ingen ö som är rolig att utforska med moppe då vägarna är väldigt dåliga! Den stora gatan från piren och in till samet är gjord av asfalt, resten av vägarna består av jord och är fulla med stora hål så det skumpar en hel del - var rädd om svanskotan! :) Vi åkte dock moppe ett par gånger till några stränder men det enklaste sättet att ta sig fram är att gå längs stränderna - de första 5,6 stränder tar ca 20 minuter att gå (enkel väg).

Vi hittade en strand vi gillade himla mycket på Koh Samet - Ao pudsa (även kallad tubtim. En liten, mysig & lugn strand med mindre folk. Man kunde hyra en liten ihopfällbar solstol för 30 bath men de flesta låg på sina saronger direkt på sanden. Några billiga lunchställen finns längs stranden men ingen shopping eller liknande.


Stranden Ao Pudsa/tubtim.


Det är ingen vidare shopping på Koh Samet, finns några små affärer men det är som på Koh Chang, samma saker överallt & inte särskilt roliga saker heller. Jag åker dock inte på semester för att shoppa så mig gör det inget. Vill man shoppa ordentligt får man göra det i bangkok innan man åker vidare helt enkelt.


Den här typen av linnen finns oftast att köpa överallt, men inget hippare än så :)



Den mesta maten jag åt på Koh Samet var riktigt bra, rekommenderar särskilt restaurangen Ploy som hade väldigt god thaimat (men serivcen var kanske inte den bästa, men har man inte bråttom så gör det väl inget), en rätt (av de jag åt) kostar runt 25 kronor, en cola kostar runt 6 kronor och en liten öl 16, 17 kronor kanske. Vi gick oftast längs stranden och satte oss och åt (det är även på stranden, vår strand, som Ploy ligger) & även där är det myggmedel som gäller! Men det finns matställen på gågatan också & går man in vid ingången till nationalparken så rakt fram ligger det även restauranger och en av de restaurangerna hade också god och billig mat. Det är även nära att gå till andra stränder och äta om man vill det, finns skyltat om man inte vill gå längs stränderna. Det känns som att maten var lite billigare här än på Koh Chang men skillnaden är inte stor.



Vädret då. De två första dagarna var det molnigt men väldigt varmt - resten av vistelsen var det strålande sol och extremt varmt. På Koh Chang kunde jag ligga i solen några korta stunder men på Koh Samet var det i princip omöjligt - galet varmt. Minst 5 liter vatten var man tvungen att hinka i sig på stranden för att inte få huvudvärk, och bada hela tiden för att svalka sig lite :)


Det var bra att ligga nära havet så man kunde springa i svalka sig titt som tätt :)


Skuggan är bra att hänga i på Koh Samet.



Övrigt: Man kan hyra moppe & fyrhjuling på ön men vägarna är som sagt väldigt dåliga så det är rätt jobbigt att åka.
Åker ni inte charter till Koh Samet får man oftast betala en avgift (nationalparksavgift) för att gå iland på Samet, brukar ligga på runt 200 bath per person.
De går många på stränderna som säljer frukt (kall, hur gott som helst!) & grillad majs bland annat - perfekt & billig lunch!




Ja, vilket ställe gillade jag bäst då? Över lag - Koh Chang. Väldigt mysig ö, lugna stränder & underbar pool på hotellet. Vattnet & sanden var dock finare på Koh Samet, det var mycket mysigare att bada i havet + att vädret var lite bättre där men Koh Chang vinner i alla fall.


Undrar ni något mer nu? Fråga på!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0